O glumă fără haz: colectarea selectivă

duminică, 31 august 2014
Citeam zilele trecute articolul Nicoletei care mi-a ridicat oarecum mingea la fileu. Căci începusem de multă vreme un text căruia nu-i prea găseam sarea şi piperul. Când vine vorba de colectarea selectivă, vocile se înteţesc şi comentariile curg lanţ. Da, ţiganii îşi fac de cap cu furatul peturilor de la punctele de colectare. Da, igloo-urile de colectare sunt tot mai rare. Şi-ar mai fi zeci de alte amănunte de adus în discuţie. Despre ceea ce se întâmplă dincolo, în stradă...
Dar ce-ar fi să aruncăm o privire în casele oamenilor? În coşurile lor de gunoi, mai exact. Câţi dintre voi au cea mai vagă idee despre rostul colectării selective şi ce anume implică ea? Vă întreb şi vă provoc să răspundeţi! Cine are acasă vreun coş de gunoi/ cutie/ recipient în care să colecteze deşeuri care ar putea fi reciclate sau refolosite? Aveţi habar unde puteţi duce bateriile şi becurile uzate? Sau v-aţi gândit vreodată că pet-urile cu care vă mândriţi că le aruncaţi în igloo-ul galben ar trebui mai întâi presate? Iar despre uleiurile uzate am mai scris... Realitatea este cu mult mai tristă decât orice statistici! Colectarea selectivă este, în România, o glumă fără haz. Cei mai mulţi locuitori au o singură găleată de gunoi, sub chiuveta din bucătărie. Unde aruncă şi cojile de cartofi şi recipientul de bere şi borcanul de la bulion. Iar imprimanta stricată, care nu încape în găleata mai sus menţionată, ajunge direct în container!
Pot înghiţi la nesfârşit miştourile despre ecologişti şi despre salvatul planetei. Dar astea n-or să mă abată vreodată de la convingerea că suntem o naţie de nesimţiţi. Că ne ascundem gunoiul sub preş şi îi arătăm cu degetul pe cei de la care avem pretenţia să îl cureţe. Că trecem cu scroll-ul rapid peste titluri „verzi” şi schimbăm canalul de la documentarele despre mediu. Iar apoi ridicăm din umeri: da’ noi n-am ştiut. Haideţi să învăţăm să fim civilizaţi dacă avem pretenţia să trăim într-o ţară civilizată!
Sunt la modă acum lepşele şi provocările. Leapşa mea e să daţi un search pe google pentru „colectare selectivă” şi să citiţi măcar trei articole pe tema asta! Iar provocarea pe care vi-o lansez este să căutaţi un spaţiu - acasă şi la serviciu! - unde să depozitaţi gunoaiele refolosibile/reciclabile. Acum să vă văd cât sunteţi de inspiraţi şi de viteji!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu